Nieuwe

John McPhee: His Life and Work

John McPhee: His Life and Work

John Angus McPhee (geboren op 8 maart 1931 in Princeton, New Jersey), werd ooit 'de beste journalist in Amerika' genoemd en is een schrijver en Ferris hoogleraar journalistiek aan de Princeton University. Beschouwd als de sleutelfiguur op het gebied van creatieve non-fictie, zijn boek Annalen van de voormalige wereld won de 1999 Pulitzer Prize voor algemene non-fictie.

Vroege leven

John McPhee is geboren en getogen in Princeton New Jersey. De zoon van een arts die werkte voor de atletische afdeling van Princeton University, ging naar de Princeton High School en vervolgens naar de universiteit zelf, en studeerde in 1953 af met een Bachelor of Arts diploma. Daarna ging hij naar Cambridge om een ​​jaar aan het Magdalene College te studeren.

Toen hij in Princeton was, verscheen McPhee vaak in een vroege televisiespelshow genaamd 'Twenty Questions', waarin deelnemers probeerden het doel van het spel te raden door ja of nee te vragen. McPhee was een van een groep "whizz kids" die in de show verscheen.

Professioneel schrijven carrière

Van 1957 tot 1964 werkte McPhee bij Tijd magazine als hoofdredacteur. In 1965 sprong hij naar De New Yorker als stafschrijver, een levenslang doel; in de loop van de volgende vijf decennia zou de meerderheid van de journalistiek van McPhee op de pagina's van dat tijdschrift verschijnen. Hij publiceerde dat jaar ook zijn eerste boek; Een gevoel van waar je bent was een uitbreiding van een tijdschriftprofiel dat hij had geschreven over Bill Bradley, professionele basketbalspeler en, later, Amerikaanse senator. Dit plaatste een levenslang patroon van McPhee's langere werken die beginnen als kortere stukken die aanvankelijk verschijnen De New Yorker.

Sinds 1965 publiceert McPhee 30 boeken over een breed scala aan onderwerpen, evenals talloze artikelen en zelfstandige essays in tijdschriften en kranten. Al zijn boeken begonnen als kortere stukken die verschenen of bedoeld waren De New Yorker. Zijn werk heeft een ongelooflijk breed scala aan onderwerpen behandeld, van profielen van individuen (Niveaus van het spel) naar onderzoeken van hele regio's (The Pine Barrens) voor wetenschappelijke en academische onderwerpen, met name zijn reeks boeken over de geologie van de westelijke Verenigde Staten, die in één bundel werden verzameld Annalen van de voormalige wereld, die in 1999 de Pulitzer Prize in algemene non-fictie kreeg.

McPhee's beroemdste en meest gelezen boek is Het land binnenkomen, gepubliceerd in 1976. Het was het product van een reeks reizen door de staat Alaska vergezeld door gidsen, bushpiloten en goudzoekers.

Schrijfstijl

McPhee's onderwerpen zijn zeer persoonlijk - hij schrijft over dingen waarin hij geïnteresseerd is, waaronder in 1967 sinaasappels, het onderwerp van zijn boek uit 1967 getiteld, passend genoeg, sinaasappels. Deze persoonlijke benadering heeft ertoe geleid dat sommige critici McPhee's schrijven beschouwen als een uniek genre genaamd Creative Nonfiction, een benadering van feitelijke rapportage die een intiem persoonlijke inslag met het werk brengt. In plaats van alleen te proberen feiten te melden en nauwkeurige portretten te schilderen, geeft McPhee zijn werk een zo subtiel weergegeven mening en standpunt dat het vaak bewust over het hoofd wordt gezien, zelfs als het onbewust wordt geabsorbeerd.

Structuur is het belangrijkste element van het schrijven van McPhee. Hij heeft verklaard dat structuur het meeste van zijn inspanningen opneemt wanneer hij aan een boek werkt, en hij schetst moeizaam de structuur van het werk voordat hij een woord schrijft. Zijn boeken worden daarom het best begrepen in de volgorde waarin ze informatie presenteren, zelfs als de afzonderlijke essay-achtige delen mooi en elegant schrijven bevatten, wat ze vaak doen. Het lezen van een werk van John McPhee gaat meer over begrijpen waarom hij ervoor kiest om een ​​anekdote, feitelijke lijst of gedenkwaardige gebeurtenis op dat moment in zijn verhaal dat hij doet, door te geven.

Dit is wat McPhee's non-fictie onderscheidt van andere werken en wat het maakt creatief in zekere zin is het meeste andere non-fictie werk niet de manipulatie van structuur. In plaats van een eenvoudige lineaire tijdlijn te volgen, behandelt McPhee zijn onderwerpen bijna als fictieve personages, waarbij hij kiest wat hij over hen wil onthullen en wanneer zonder daadwerkelijk iets uit te vinden of te verzinnen. Zoals hij schreef in zijn boek over het vak van schrijven, Ontwerp nr. 4:

Je bent een non-fictieschrijver. Je kunt geen gebeurtenissen verplaatsen zoals een pion van een koning of een bisschop van een koningin. Maar u kunt in belangrijke en effectieve mate een structuur regelen die volledig trouw is aan de feiten.

Als opvoeder

In zijn rol als Ferris professor in de journalistiek aan Princeton University (een functie die hij sinds 1974 bekleedde), geeft McPhee twee van de drie jaar een schrijfseminarie. Het is een van de meest populaire en competitieve schrijfprogramma's in het land, en zijn voormalige studenten zijn veelgeprezen schrijvers zoals Richard Preston (De hete zone), Eric Schlosser (Fast Food Nation) en Jennifer Weiner (Goed in bed).

Als hij les geeft aan zijn seminar, schrijft McPhee helemaal niet. Zijn seminarie is naar verluidt gericht op ambacht en gereedschap, tot op het punt waarvan bekend is dat hij de potloden doorgeeft die hij in zijn eigen werk gebruikt voor studenten om te onderzoeken. Als zodanig is het een ongebruikelijke schrijfles, een terugkeer naar een tijdperk waarin schrijven een vak was als elk ander, met hulpmiddelen, processen en geaccepteerde normen die een respectabel, zo niet opzichtig inkomen konden verdienen. McPhee concentreert zich op het bouwen van verhalen uit de ruwe ingrediënten van woorden en feiten, niet op het elegant omdraaien van zinnen of andere artistieke zorgen.

McPhee heeft naar schrijven verwezen als "masochistische, geestverruimende zelf tot slaaf gemaakte arbeid" en bewaart beroemd een afdruk van zondaars die worden gemarteld (in de stijl van Jheronimus Bosch) buiten zijn kantoor in Princeton.

Priveleven

McPhee is twee keer getrouwd geweest; eerst naar fotograaf Pryde Brown, met wie hij vier dochters verwekte - Jenny en Martha, die opgroeiden tot romanschrijvers zoals hun vader, Laura, die opgroeide tot een fotograaf zoals haar moeder, en Sarah, de uitschieter die een architectuurhistoricus werd . Brown en McPhee gescheiden in de late jaren 1960, en McPhee trouwde met zijn tweede vrouw, Yolanda Whitman, in 1972. Hij heeft zijn hele leven in Princeton gewoond.

Awards en onderscheidingen

  • 1972: National Book Award (nominatie), Ontmoetingen met de Archdruid
  • 1974: National Book Award (nominatie), De curve van bindende energie
  • 1977: Award in Literatuur van de Academie voor Kunsten en Brieven
  • 1999: Pulitzer Prize in algemene non-fictie, Annalen van de voormalige wereld
  • 2008: George Polk Career Award voor levenslange prestaties in de journalistiek

Beroemde Citaten

“Als ik door sommige fiat al dit schrijven tot één zin zou moeten beperken, zou ik deze kiezen: de top van Mt. Everest is mariene kalksteen. ”

"Vroeger zat ik in de klas en luisterde ik naar de termen die als papieren vliegtuigen door de kamer zweefden."

"Bij het voeren van oorlog met de natuur, was er een risico op verlies bij het winnen."

“Een schrijver moet een soort dwangmatige drive hebben om zijn werk te doen. Als je het niet hebt, kun je beter een ander soort werk vinden, omdat het de enige dwang is die je door de psychologische nachtmerries van het schrijven zal leiden. '

"Bijna alle Amerikanen zouden Anchorage herkennen, omdat Anchorage dat deel is van elke stad waar de stad uit zijn voegen is gegaan en kolonel Sanders heeft geëxtrudeerd."

Botsing

Als opvoeder en schrijfdocent zijn de impact en erfenis van McPhee duidelijk. Naar schatting is ongeveer 50% van de studenten die zijn schrijfseminarie hebben gevolgd, carrière geworden als schrijver of redacteur of beide. Honderden bekende schrijvers danken een deel van hun succes aan McPhee, en zijn invloed op de huidige staat van non-fictie schrijven is enorm, omdat zelfs schrijvers die niet het geluk hebben gehad om zijn seminar te volgen diep door hem worden beïnvloed.

Als schrijver is zijn impact subtieler maar even diepgaand. McPhee's werk is non-fictie, van oudsher een droog, vaak humorloos en onpersoonlijk veld waar nauwkeurigheid meer werd gewaardeerd dan elke vorm van plezier. McPhee's werk is feitelijk accuraat en leerzaam, maar het omvat zijn eigen persoonlijkheid, privéleven, vrienden en relaties en, belangrijker nog, een zoemende soort passie voor het onderwerp in kwestie. McPhee schrijft over onderwerpen die hem interesseren. Iedereen die ooit de soort nieuwsgierigheid heeft ervaren die een leesbui veroorzaakt, herkent in McPhee's proza ​​een geestverwant, een man die vanuit eenvoudige nieuwsgierigheid in expertise zakt over een onderwerp.

Die intieme en creatieve benadering van non-fictie heeft verschillende generaties schrijvers beïnvloed en non-fictie schrijven omgezet in een genre dat bijna net zo rijp is met creatieve mogelijkheden als fictie. Hoewel McPhee geen feiten uitvindt of gebeurtenissen filtert via een fictiefilter, is zijn begrip dat structuur het verhaal revolutionair maakt in de non-fictiewereld.

Tegelijkertijd vertegenwoordigt McPhee het laatste overblijfsel van een schrijf- en publicatiewereld die niet meer bestaat. McPhee was in staat om een ​​comfortabele baan te krijgen in een beroemd tijdschrift kort na zijn afstuderen en heeft de onderwerpen van zijn journalistiek en boeken kunnen kiezen, vaak zonder enige vorm van meetbare redactionele controle of budgettaire bezorgdheid. Hoewel dit zeker deels te danken is aan zijn vaardigheden en waarde als schrijver, is het ook een omgeving die jonge schrijvers niet langer kunnen verwachten in het tijdperk van lijsterboeken, digitale inhoud en krimpende printbudgetten.

Geselecteerde bibliografie

  • A Sense of Where You Are (1965)
  • The Headmaster (1966)
  • Sinaasappels (1967)
  • The Pine Barrens (1968)
  • A Roomful of Hovings and Other Profiles (1968)
  • Niveaus van het spel (1969)
  • The Crofter and the Laird (1970)
  • Ontmoetingen met de Archdruid (1971)
  • The Deltoid Pumpkin Seed (1973)
  • The Curve of Binding Energy (1974)
  • The Survival of the Bark Canoe (1975)
  • Pieces of the Frame (1975)
  • The John McPhee Reader (1976)
  • Coming into the Country (1977)
  • Giving Good Weight (1979)
  • Wastafel en bereik (1981)
  • In Suspect Terrain (1983)
  • La Place de la Concorde Suisse (1984)
  • Inhoudsopgave (1985)
  • Rising from the Plains (1986)
  • Op zoek naar een schip (1990)
  • Arthur Ashe Remembered (1993)
  • Assembling California (1993)
  • Irons in the Fire (1997)
  • Annals of the Former World (1998)
  • Founding Fish (2002)
  • Ongewone vervoerders (2006)
  • Silk Parachute (2010)
  • Ontwerp nr. 4: On the Writing Process (2017)


Bekijk de video: John "Shrek" McPhee, The Sheriff of Baghdad, talks about his military career in the US Army (Augustus 2021).