Nieuwe

Euraziatische dasfeiten

Euraziatische dasfeiten

De Euraziatische das of Europese das (Meles meles) is een sociaal, omnivoor zoogdier dat in het grootste deel van Europa en Azië in bossen, weiden, buitenwijken en stadsparken woont. In Europa zijn de dassen ook bekend onder verschillende veel voorkomende namen, waaronder brock, pate, grey en bawson.

Snelle feiten: Euraziatische das

  • Wetenschappelijke naam: Meles meles
  • Veelvoorkomende namen): Europees-Aziatische das, Europese das, Aziatische das. In Europa: Brock, Pate, Gray en Bawson
  • Basic Animal Group: Zoogdier
  • Grootte: 22-35 inch lang
  • Gewicht: Vrouwtjes wegen tussen 14,5-30 pond, mannen zijn 20-36 pond
  • Levensduur: 6 jaar
  • Dieet:Omnivoor
  • Habitat: Europa en Azië
  • Bevolking: Wereldwijd onbekend; bereikgrootte varieert
  • Beschermingsstatus: Minste zorg; beschouwd als bedreigd in Albanië

Beschrijving

Euraziatische dassen zijn krachtig gebouwde zoogdieren met een kort, dik lichaam en korte, stevige benen die zeer geschikt zijn om te graven. De onderkant van hun voeten is naakt en ze hebben sterke klauwen die langwerpig zijn met een scherp uiteinde dat is gezoet voor uitgraving. Ze hebben kleine ogen, kleine oren en een lang hoofd. Hun schedels zijn zwaar en langwerpig en ze hebben ovale braincases. Hun vacht is grijsachtig en ze hebben zwarte gezichten met witte strepen aan de bovenkant en zijkanten van hun gezicht en nek.

Dassen variëren in lichaamslengte van ongeveer 22-35 inch, met een staart die zich nog eens 4,5 tot 20 inch uitstrekt. Vrouwtjes wegen tussen 14,5-30 pond, terwijl mannen wegen van 20-36 pond.

DamianKuzdak / Getty Images

Soorten

Eens gedacht dat het een enkele soort was, splitsten sommige onderzoekers ze in ondersoorten die qua uiterlijk en gedrag vergelijkbaar zijn, maar verschillende reeksen hebben.

  • Gemeenschappelijke das (Meles Meles Meles)
  • Kretenzische das (Meles meles arcalus)
  • Trans Kaukasische das (Meles meles canascens)
  • Kizlyar-das (Meles meles heptneri)
  • Iberische das (Meles meles marianensis)
  • Noorse das (Meles meles milleri)
  • Rhodes das (Meles meles rhodius)
  • Fergana-das (Meles meles severzovi)

Habitat

Europese dassen zijn te vinden op de Britse eilanden, Europa en Scandinavië. Hun bereik strekt zich westwaarts uit tot de Wolga. Ten westen van de Wolga komen Aziatische dassen veel voor. Ze worden meestal als groep bestudeerd en in de wetenschappelijke pers eenvoudigweg aangeduid als Euraziatische dassen.

Euraziatische dassen geven de voorkeur aan loofbossen met open plekken of open weiden met kleine stukjes hout. Ze zijn ook te vinden in een breed scala aan gematigde ecosystemen, gemengde en naaldbossen, struikgewas, voorsteden en stadsparken. Ondersoorten zijn te vinden in bergen, vlaktes en zelfs semi-woestijnen. Gebiedsbereiken variëren afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel en daarom zijn betrouwbare schattingen van de bevolking momenteel niet beschikbaar.

Dieet

Euraziatische dassen zijn alleseters. Het zijn opportunistische voeders die fruit, noten, bollen, knollen, eikels en graangewassen consumeren, evenals ongewervelde dieren zoals regenwormen, insecten, slakken en naaktslakken. Ze eten ook kleine zoogdieren zoals ratten, woelmuizen, spitsmuizen, moedervlekken, muizen en konijnen. Indien beschikbaar, zullen ze zich ook voeden met kleine reptielen en amfibieën zoals kikkers, slangen, salamanders en hagedissen.

De dassen foerageren alleen, zelfs wanneer ze betrokken zijn bij een sociale groep: Euraziatische dassen leven in territoriale sociale kolonies van gemengd geslacht die elk een gemeenschappelijk hol delen. De dieren zijn nachtdieren en brengen een groot deel van de uren daglicht door die verborgen zijn in hun setts.

Gedrag

Euraziatische dassen zijn sociale dieren die leven in kolonies van zes tot 20 individuen bestaande uit meerdere mannetjes, fok- en niet-fokvrouwen en welpen. De groepen creëren en verblijven in een netwerk van ondergrondse tunnels bekend als een nederzetting of den. Sommige setts zijn groot genoeg om meer dan een dozijn dassen te huisvesten en kunnen tunnels hebben die wel 1000 voet lang zijn met talloze openingen naar de oppervlakte. Dassen graven hun setten in goed doorlatende grond die gemakkelijk in te graven is. De tunnels zijn 2-6 voet onder het oppervlak van de grond en de dassen bouwen vaak grote kamers waar ze slapen of voor hun jongen zorgen.

Bij het graven van tunnels creëren dassen grote heuvels buiten de ingang. Door ingangen op hellingen te plaatsen, kunnen de dassen het puin de heuvel af duwen en weg van de opening. Ze doen hetzelfde wanneer ze hun bezinksel opruimen, beddengoed en ander afval weg duwen en weg van de opening. Groepen dassen staan ​​bekend als kolonies en elke kolonie kan verschillende sets op hun grondgebied bouwen en gebruiken.

De sets die ze gebruiken, zijn afhankelijk van de verdeling van voedselbronnen op hun grondgebied en of het broedseizoen is en of er jongen in de nederzetting worden grootgebracht. Setts of delen van setts die niet door dassen worden gebruikt, worden soms bezet door andere dieren zoals vossen of konijnen.

Net als beren, ervaren dassen de winterslaap waarin ze minder actief worden maar hun lichaamstemperatuur niet daalt zoals in volledige winterslaap. In de late zomer beginnen dassen het gewicht te krijgen dat ze nodig hebben om zichzelf tijdens hun winterslaapperiode van stroom te voorzien.

Weergave

Euraziatische dassen zijn polygyn, wat betekent dat mannen paren met meerdere vrouwen, maar vrouwen paren alleen met één man. Binnen sociale groepen echter alleen de dominante mannelijke en vrouwelijke partner. Dominante vrouwen staan ​​erom bekend welpen te doden van niet-dominante vrouwen in de sociale groep. Dassen kunnen het hele jaar door paren, maar meestal in de late winter tot het vroege voorjaar en de late zomer tot het vroege najaar. Soms breiden mannen hun territoria uit om te kruisen met vrouwtjes met extra groepen. De zwangerschap duurt tussen de 9 en 21 maanden en nesten produceren 1-6 welpen per keer; vrouwtjes zijn vruchtbaar tijdens de zwangerschap, dus meerdere vaderschapsgeboorten komen vaak voor.

Welpen komen na acht tot tien weken voor het eerst uit hun holen en worden gespeend tegen de leeftijd van 2,5 maanden. Ze zijn geslachtsrijp als ze ongeveer een jaar oud zijn en hun levensduur is meestal zes jaar, hoewel de oudste bekende wilde das tot 14 jaar oud werd.

TonyBaggett / Getty Images

Gevaren

Europese dassen hebben niet veel roofdieren of natuurlijke vijanden. In sommige delen van hun bereik vormen wolven, honden en lynxen een bedreiging. In sommige gebieden leven Euraziatische dassen naast andere roofdieren zoals vossen zonder conflict. De Rode Lijst van de IUCN merkt op dat, aangezien Euraziatische dassen in veel beschermde gebieden voorkomen en er grote dichtheden worden aangetroffen in antropogene habitats in grote delen van zijn bereik, het zeer onwaarschijnlijk is dat de Euraziatische das met bijna het tempo daalt dat nodig is om in aanmerking te komen voor plaatsing, zelfs als Bijna bedreigd.

Ze zijn het doelwit van de jacht op voedsel of worden vervolgd als een plaag, en in sommige stedelijke en voorsteden is de bevolking afgenomen. Hoewel schattingen onbetrouwbaar zijn, zijn onderzoekers van mening dat de totale bevolking sinds de jaren tachtig overal is toegenomen. In het midden van de jaren negentig werden de dassen geclassificeerd als Lager risico / minste zorg (LR / LC) vanwege het verhoogde voorkomen van rabiës en tuberculose, hoewel die ziekten sindsdien aanzienlijk zijn afgenomen.

Bronnen

  • Carpenter, Petra J., et al. "Paringsysteem van de Euraziatische das." Moleculaire ecologie 14.1 (2005): 273-84. Afdrukken.,Meles Meles, in een bevolking met hoge dichtheid
  • da Silva, Jack, David W. MacDonald en Peter G. H. Evans. "Netto kosten van groepsleven in een eenzame voeder, de Euraziatische das (Meles meles)." Gedragsecologie 5.2 (1994): 151-58. Afdrukken.
  • Frantz, A. C., et al. "Betrouwbare Microsatelliet Genotyping van de Euraziatische Das (Meles Meles) met behulp van fecaal DNA." Moleculaire ecologie 12.6 (2003): 1649-61. Afdrukken.
  • Frantz, Alain C., et al. "Het schatten van de populatiegrootte door genotyping op afstand geplukt haar: de Euraziatische das." Journal of Applied Ecology 41.5 (2004): 985-95. Afdrukken.
  • Kranz, A., A.V. Abramov, J. Herrero en T. Maran. "Meles meles." De rode lijst van bedreigde soorten van IUCN.T29673A45203002, 2016.
  • Wang, A. "Euraziatische dassen (Meles meles)." Diversiteit van dieren, 2011.