Adviezen

Siberian White Crane Feiten

Siberian White Crane Feiten

De ernstig bedreigde Siberische witte kraan (Grus leucogeranus) wordt beschouwd als heilig voor de bevolking van de pooltoendra van Siberië, maar het aantal neemt snel af.

Het maakt de langste migraties van elke kraansoort, tot 10.000 mijl heen en terug, en habitatverlies langs zijn migratieroutes is een belangrijke oorzaak van de populatiecrisis van de kraan.

Snelle feiten: Siberische witte kraan

  • Wetenschappelijke naam: Grus leucogeranus
  • Gemeenschappelijke naam: Siberische witte kraan
  • Basic Animal Group: Vogel
  • Grootte: Hoogte: 55 inch, Spanwijdte: 83 tot 91 inch
  • Gewicht: 10,8 tot 19 pond
  • Levensduur: 32,3 jaar (vrouwelijk, gemiddeld), 36,2 jaar (mannelijk, gemiddeld), 82 jaar (in gevangenschap)
  • Dieet: Omnivoor
  • Habitat: De noordpooltoendra van Siberië
  • Bevolking: 2.900 tot 3.000
  • Beschermingsstatus:Ernstig bedreigd

Beschrijving

De gezichten van volwassen kraanvogels zijn kaal van veren en baksteenrood van kleur. Hun verenkleed is wit behalve de primaire vleugelveren, die zwart zijn. Hun lange benen zijn een diep roze kleur. Mannetjes en vrouwtjes zijn identiek qua uiterlijk, behalve het feit dat mannetjes de neiging hebben iets groter in omvang te zijn en vrouwtjes hebben de neiging om kortere snavels te hebben.

De gezichten van jonge kraanvogels hebben een donkerrode kleur en de veren van hun hoofden en nek hebben een lichte roestkleur. Jongere kranen hebben gevlekt bruin en wit verenkleed en kuikens hebben een effen bruine kleur.

EarnestTse / Getty-afbeeldingen

Habitat en bereik

Siberische kranen nestelen in wetlands van de laaglandtoendra en taiga. Ze zijn de meest aquatische kraanvogel en geven de voorkeur aan open vlakten van ondiep, zoet water met duidelijk zicht in alle richtingen.

Er zijn nog twee populaties van de Siberische kraan. De grotere oosterse bevolking broedt in het noordoosten van Siberië en overwintert langs de Yangtze-rivier in China. De westerse bevolking overwintert op een enkele locatie langs de zuidkust van de Kaspische Zee in Iran en broedt net ten zuiden van de rivier de Ob ten oosten van het Oeralgebergte in Rusland. Een centrale bevolking nestelde zich ooit in West-Siberië en overwinterde in India. De laatste waarneming in India werd in 2002 gedocumenteerd.

Het historische broedgebied van de Siberische kraan breidde zich uit van het Ural-gebergte naar het zuiden tot de rivieren Ishim en Tobol, en van het oosten naar de Kolyma-regio.

Dieet en gedrag

Op hun broedplaatsen in het voorjaar eten kraanvogels veenbessen, knaagdieren, vissen en insecten. Tijdens hun migratie en op hun overwinteringsgronden graven kranen wortels en knollen uit wetlands. Ze staan ​​bekend om te foerageren in dieper water dan andere kranen.

Weergave

Siberische kraanvogels zijn monogaam. Ze migreren naar de Arctische toendra om eind april en begin mei te broeden. Gekoppelde paren houden zich bezig met roepen en postureren als een fokvertoning. Als onderdeel van dit roepritueel trekken mannen hun hoofd en nek terug in een S-vorm, zegt Animal Diversity Web. Het vrouwtje sluit zich vervolgens aan bij het omhoog houden van het hoofd en het op en neer bewegen bij elke oproep samen met het mannetje.

Vrouwtjes leggen meestal twee eieren in de eerste week van juni, na sneeuwsmelten. Beide ouders broeden de eieren ongeveer 29 dagen uit. Kuikens fladderen na ongeveer 75 dagen en worden binnen drie jaar geslachtsrijp. Het is gebruikelijk dat slechts één kuiken overleeft vanwege agressie tussen broers en zussen.

Visage / Getty Images

Gevaren

Landbouwontwikkeling, waterafvoer, olie-exploratie en waterontwikkelingsprojecten hebben allemaal bijgedragen aan de achteruitgang van de Siberische kraan. De westerse bevolking in Pakistan en Afghanistan wordt bedreigd door meer te jagen dan de oostelijke, waar het verlies aan wetlandhabitat schadelijker is geweest.

Vergiftiging heeft kranen in China gedood en pesticiden en vervuiling zijn bekende bedreigingen in India.

Beschermingsstatus

De IUCN vermeldt de Siberische kraan als kritisch bedreigd. Het staat inderdaad op de rand van uitsterven. De huidige bevolking wordt geschat op 3.200 tot 4.000. De grootste bedreiging voor de Siberische kraan is het verlies van habitats, vooral als gevolg van wateromleiding en conversie van wetlands naar ander gebruik, evenals illegale jacht, vallen, vergiftiging, vervuiling en milieuvervuiling. De IUCN en andere bronnen zeggen dat de Siberische kraanpopulatie sterk daalt.

De Siberische kraan is wettelijk beschermd in zijn hele assortiment en wordt beschermd tegen internationale handel door zijn vermelding in Bijlage I van het Verdrag inzake internationale handel in bedreigde soorten (CITES).

Behoudsinspanningen

Elf staten in het historische bereik van de kraan (Afghanistan, Azerbeidzjan, China, India, Iran, Kazachstan, Mongolië, Pakistan, Turkmenistan, Rusland en Oezbekistan) ondertekenden begin jaren negentig een memorandum van overeenstemming onder de Conventie voor trekvogels en ze ontwikkelen zich instandhoudingsplannen om de drie jaar.

Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) en de International Crane Foundation hebben van 2003 tot 2009 het UNEP / GEF Siberian Crane Wetland Project uitgevoerd om een ​​netwerk van locaties in Azië te beschermen en te beheren.

Beschermde gebieden zijn ingesteld op belangrijke locaties en migratie-tussenstops in Rusland, China, Pakistan en India. Educatieve programma's zijn uitgevoerd in India, Pakistan en Afghanistan.

Er zijn drie faciliteiten voor het fokken van gevangenen opgezet en er zijn een aantal releases gedaan met gerichte inspanningen om de centrale populatie te herstellen. Van 1991 tot 2010 werden 139 in gevangenschap gefokte vogels vrijgelaten op broedplaatsen, migratiestops en overwinteringsgronden.

Russische wetenschappers begonnen het "Flight of Hope" -project, met behulp van conserveringstechnieken die de Whooping Crane-populaties in Noord-Amerika hebben geholpen.

Het Siberian Crane Wetland Project was een zesjarige inspanning om de ecologische integriteit van een netwerk van wereldwijd belangrijke wetlands in vier belangrijke landen te behouden: China, Iran, Kazachstan en Rusland. De Siberian Crane Flyway-coördinatie verbetert de communicatie tussen het grote netwerk van wetenschappers, overheidsinstanties, biologen, particuliere organisaties en burgers die betrokken zijn bij het behoud van de Siberische kraan.

Bronnen

  • "Grus leucogeranus Siberische kraan." Animal Diversity Web.
  • "De IUCN rode lijst van bedreigde soorten."IUCN Rode lijst van bedreigde soorten.
  • International Crane Foundation. savingcranes.org
  • Pariona, Amber. "Bevolking van Siberische kraanvogels: belangrijke feiten en cijfers."worldatlas, 26 juli 2017.