Interessant

Penguin Feiten

Penguin Feiten

Penguins (Aptenodytes, Eudyptes, Eudyptula Pygoscelis, Spheniscusen Megadyptes soorten, allemaal in de Spheniscidae-familie) zijn eeuwig populaire vogels: mollige, in smoking geklede wezens die charmant over de rotsen waggelen en ijsschotsen en buikflop in de zee. Ze zijn inheems in oceanen op het zuidelijk halfrond en op de Galapagos-eilanden.

Snelle feiten: Penguins

  • Wetenschappelijke naam: Aptenodytes, Eudyptes, Eudyptula Pygoscelis, Spheniscus, Megadyptes
  • Gemeenschappelijke naam: pinguïn
  • Basic Animal Group: Vogel
  • Grootte: variëren van 17-48 inch
  • Gewicht: 3,3-30 pond
  • Levensduur: 6-30 jaar
  • Dieet: Carnivoor
  • Habitat: Oceanen op het zuidelijk halfrond en de Galapagos-eilanden
  • Beschermingsstatus: Vijf soorten worden vermeld als bedreigd, vijf zijn kwetsbaar, drie zijn bijna bedreigd.

Beschrijving

Pinguïns zijn vogels, en hoewel ze er misschien niet uitzien als onze andere gevederde vrienden, zijn ze inderdaad bevederd. Omdat ze zoveel van hun leven in het water doorbrengen, houden ze hun veren glad en waterdicht. Pinguïns hebben een speciale olie-klier, een gladde klier genoemd, die een constante aanvoer van waterafstotende olie produceert. Een pinguïn gebruikt zijn bek om de stof regelmatig op zijn veren aan te brengen. Hun geoliede veren helpen hen warm te houden in het ijskoude water en verminderen ook de weerstand tijdens het zwemmen. Hoewel pinguïns vleugels hebben, kunnen ze helemaal niet vliegen. Hun vleugels zijn afgeplat en taps toelopend en lijken meer op dolfijnvinnen dan op vogelvleugels. Pinguïns zijn efficiënte duikers en zwemmers, gebouwd als torpedo's, met vleugels die zijn ontworpen om hun lichamen door het water te stuwen in plaats van door lucht.

Van alle erkende soorten pinguïns is de grootste de keizerspinguïn (Aptenodytes forsteri), die kan groeien tot vier voet in hoogte en 50-100 pond in gewicht. De kleinste is de kleine pinguïn (Eudyptula minor) die tot een gemiddelde lengte van 17 inch groeit en ongeveer 3,3 pond weegt.

Jurgen & Christine Sohns / Getty Images

Habitat

Reis niet naar Alaska als je op zoek bent naar pinguïns. Er zijn 19 beschreven soorten pinguïns op de planeet, en ze leven op één na allemaal onder de evenaar. Ondanks de algemene misvatting dat alle pinguïns tussen de ijsbergen van Antarctica leven, is dat ook niet waar. Pinguïns leven op elk continent op het zuidelijk halfrond, inclusief Afrika, Zuid-Amerika en Australië. De meeste bewonen eilanden waar ze niet worden bedreigd door grote roofdieren. De enige soort die ten noorden van de evenaar leeft, is de pinguïn Galapagos (Spheniscus mendiculus), die, in overeenstemming met zijn naam, op de Galapagos-eilanden woont.

Dieet

De meeste pinguïns voeden zich met wat ze tijdens het zwemmen en duiken kunnen vangen. Ze eten elk zeedier dat ze kunnen vangen en slikken: vis, krabben, garnalen, inktvis, octopus of krill. Net als andere vogels hebben pinguïns geen tanden en kunnen ze niet op hun voedsel kauwen. In plaats daarvan hebben ze vlezige, naar achteren wijzende stekels in hun mond, en ze gebruiken deze om hun prooi door hun keel te leiden. Een gemiddelde pinguïn eet twee pond zeevruchten per dag tijdens de zomermaanden.

Krill, een klein zeeschaaldiertje, is een bijzonder belangrijk onderdeel van het dieet voor jonge pinguïnkuikens. Een langetermijnstudie van het dieet van Ezelspinguïns wees uit dat het foksucces direct gerelateerd was aan de hoeveelheid krill die ze aten. Ouders van de pinguïn zoeken op zee naar krill en vissen en reizen vervolgens terug naar hun kuikens op het land om het voedsel in hun mond op te blazen. Macaroni-pinguïns (Eudyptes Chrysolphus) zijn gespecialiseerde feeders; ze zijn alleen afhankelijk van krill voor hun voeding.

Ger Bosma / Getty Images

Gedrag

De meeste pinguïns zwemmen tussen 4-7 km / u onder water, maar de zippy ezelspinguïn (Pygoscelis Papoea) kan zichzelf door het water voortbewegen met 22 km / u. Pinguïns kunnen honderden meters diep duiken en blijven maar liefst 20 minuten onder water. En ze kunnen zichzelf uit het water lanceren als bruinvissen om roofdieren onder het oppervlak te vermijden of om terug te keren naar het oppervlak van het ijs.

Vogels hebben holle botten, dus ze zijn lichter in de lucht, maar de botten van een pinguïn zijn dikker en zwaarder. Net zoals een SCUBA-duikers gewichten gebruiken om hun drijfvermogen te beheersen, vertrouwt een pinguïn op zijn vleziger botten om zijn neiging om te drijven tegen te gaan. Wanneer ze snel uit het water moeten ontsnappen, laten pinguïns luchtbellen tussen hun veren ontsnappen om de weerstand onmiddellijk te verminderen en de snelheid te verhogen. Hun lichamen zijn gestroomlijnd voor snelheid in het water.

Reproductie en nakomelingen

Bijna alle pinguïnsoorten beoefenen monogamie, wat betekent dat een mannelijke en vrouwelijke partner exclusief met elkaar is voor het broedseizoen. Sommigen blijven zelfs partners voor het leven. De mannelijke pinguïn vindt zichzelf meestal een mooie nestplaats voordat hij een vrouw probeert te berechten.

De meeste soorten produceren twee eieren tegelijk, maar keizerspinguïns (Aptenodytes forsteri, de grootste van alle pinguïns), voed slechts één kuiken per keer. Het keizerspinguïnmannetje neemt de enige verantwoordelijkheid voor het warm houden van hun ei door het op zijn voeten en onder zijn vetplooien te houden, terwijl het vrouwtje naar de zee reist voor voedsel.

Pinguïneieren worden tussen de 65 en 75 dagen geïncubeerd en wanneer ze klaar zijn om uit te komen, gebruiken de kuikens hun snavels om de schaal te breken, een proces dat tot drie dagen kan duren. Kuikens wegen ongeveer 5-7 gram bij de geboorte. Als de kuikens klein zijn, blijft de ene volwassene bij het nest, terwijl de andere foerageert. De ouder neigt naar de kuikens, houdt ze warm tot hun veren zich in ongeveer 2 maanden ontwikkelen en voedt ze uitgeblust voedsel, een periode die varieert tussen 55 en 120 dagen. Pinguïns worden seksueel volwassen tussen de drie en acht jaar oud.

Sylvain Cordie / Getty Images

Beschermingsstatus

Vijf soorten pinguïns zijn al geclassificeerd als bedreigd (Yellow-eyed, Galapagos, Erect Crested, African en Northern Rockhopper), en de meeste resterende soorten zijn kwetsbaar of bijna bedreigd, volgens de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature. De Afrikaanse pinguïn (Spheniscus demersus) is de meest bedreigde soort op de lijst.

Gevaren

Wetenschappers waarschuwen dat pinguïns wereldwijd worden bedreigd door klimaatverandering en dat sommige soorten snel kunnen verdwijnen. Pinguïns zijn afhankelijk van voedselbronnen die gevoelig zijn voor veranderingen in de temperatuur van de oceaan en afhankelijk zijn van poolijs. Terwijl de planeet opwarmt, duurt het smeltseizoen op zee-ijs langer, wat gevolgen heeft voor krillpopulaties en de pinguïnhabitat.

Bronnen

  • Barbraud, Christophe en Henri Weimerskirch. "Keizerspinguïns en klimaatverandering." Natuur 411.6834 (2001): 183-86. Afdrukken.
  • BirdLife International. "Spheniscus demersus." De rode lijst van bedreigde soorten van IUCN: e.T22697810A132604504, 2018.
  • Bradford, Alina. "Feiten over pinguïns: soorten en leefgebied." Live wetenschap, 22 september 2014.
  • Cole, Theresa L., et al. "Oude DNA van Crested Penguins: testen voor tijdelijke genetische verschuivingen in 's werelds meest diverse pinguïnclade." Moleculaire fylogenetica en evolutie 131 (2019): 72-79. Afdrukken.
  • Davis, Lloyd S. en John T. Darby (eds.). "Penguin Biology." Londen: Elsevier, 2012.
  • Elliott, Kyle H., et al. "Hoge vluchtkosten, maar lage duikkosten, in Auks ondersteunen de biomechanische hypothese voor vluchteloosheid in pinguïns." Proceedings van de National Academy of Sciences 110.23 (2013): 9380-84. Afdrukken.
  • Lynch, Heather J., William F. Fagan en Ron Naveen. "Bevolkingstrends en reproductief succes bij een vaak bezochte pinguïnkolonie op het westelijke Antarctische schiereiland." Polar Biology 33.4 (2010): 493-503. Afdrukken.
  • Lynch, H. J. en M. A. LaRue. "Eerste wereldwijde volkstelling van de Adélie Penguin." The Auk: Ornithological Advances 131.4 (2014): 457-66. Afdrukken.
  • "Soortenprofiel voor Afrikaanse pinguïn (Spheniscus demersus)." ECOS online milieubehoudssysteem, 2010.
  • "Dreigingen voor pinguïns," Defenders of Wildlife.
  • Waluda, Claire M., et al. "Lange termijn variabiliteit in het dieet en reproductieve prestaties van pinguïns op Bird Island, South Georgia." Marine biologie 164.3 (2017): 39. Afdrukken.
  • Waters, Hannah. "14 leuke weetjes over pinguïns." Smithsonian, 25 april 2013.